Tjenresigs mantra: OM MANI PEME HUNG

300x160-Tjenresigs-mantra

 

Kort forklaring af Tjenresigs mantra:  OM MANI PEME HUNG
af H.H. Dalai Lama:

Det er meget nyttefuldt at recitere mantraet OM MANI PEME HUNG, og mens man gør det, skal man tænke på mantraets essens, for meningen med de seks stavelser er uendeligt stor og kraftfuld.

Den første stavelse OM, er symbolet på den rene ophøjede krop, tale og sind hos en Buddha.

MANI betyder juvel, som symboliserer resultaterne, der kan opstå efter udøvelsen af bestemte metoder og kvaliteter – især gennem den altruistiske intension om at blive Oplyst igennem at have medfølelse og give kærlighed.

PEME (tibetansk – på sanskrit: PADME), betyder lotus, der symboliserer visdom. Ligesom en lotus gror op af mudderet uden at være forurenet af mudderet, således er visdom i stand til at sætte én i en tilstand uden modsætninger (ikke dualisme), hvorimod der vil være modsætninger, hvis man ikke har visdom.

Sindets renhed er nødt til at opnås igennem en udelelig sammenhæng af metoder (kvaliteter) og visdom, som er symboliseret igennem HUNG, (tibetansk – på sanskrit: HUM) som indikerer helhed.

Samlet kan disse stavelser forenet med praksis af Vejen, dvs. igennem forening af metoder og visdom, resultere i, at man kan transformere sin egen ufuldkomne krop, tale og sind til den rensede krop, tale og sind af en Buddha.